NAD - forsvar mot cellulær aldring - totalmann.no

NAD +: Ungdommens kilde og nøkkelen til et lengere liv?

De siste 2 årene har NAD+ (Nikotinamid Adenin Dinukleotid) fått mye oppmerksomhet for sine potensielle helsefordeler. Det blir påstått at NAD+ kan ha gunstig effekt på flere aldersrelaterte problemer og at det kan redusere hastigheten av aldring. Det blir også hevdet at NAD har gunstig effekt på stoffskiftet og forbrenningen. I tillegg har den antioksidantedekskaper som beskytter celler mot oksidativt stress og frie radikaler. Forskere studere også NAD + sin rolle i forebygging av kreft. NAD+ er i et tidlig stadium når det kommer til forskning på mennesker og vi er enda et stykke fra å kunne bekrefte de overnevnte påstandene.

Hva gjør NAD+ i kroppen?

I menneskekroppen er NAD+ et molekyl som mer spesifikt er et koenzym. Akronymet står for «Nikotinamid adenin dinukleotid. "+" står for NAD’s oksiderte tilstand. Koenzymer som NAD binder seg til våre enzymer for å hjelpe til med initiering og akselerasjon av reaksjoner som er avgjørende for en optimal drift av kroppen vår. Hver celle i kroppen din har NAD+, og er avgjørende for cellulær energiproduksjon og cellulært vedlikehold. Mengden av dette viktige kjemikalie er korrelert med sunn aldring. Nylig forskning har visst at nivået av NAD+ i cellene spiller en stor rolle i aldringsprosessen. Som kosttilskudd klarer ikke kroppen ta opp NAD+ i sin ferdige form, og derfor må et tilskudd ev en forløper som "Nikotinamid Riboside" gjøre jobben for at kroppen skal kunne produsere mer NAD+. Mer om det senere i artikkelen.  

 

Noen fakta:

  • NAD+ nivåer synker med alderen. Til tross for deres sentrale rolle i cellulære funksjoner, har ikke kroppen en endeløs tilførsel av NAD+. Faktisk avtar det med alderen.
  • NAD+-forløpere kan brukes til å øke NAD+-nivåene i kroppen. kliniske studier på mennesker har vist at forløpere til NAD+, inkludert Nikotinamid Ribosid (NR), kan trygt og effektivt øke NAD+ nivåer i kroppen.

 

Hvilke helsemessige konsekvenser oppstår med lavt nivå av NAD+?

Produksjonen av dette ko-enzymet avtar gradvis med alderen og følgelig dukker det ofte opp en rekke uønskede tegn og symptomer. Selv om denne nedgangen er naturlig og forventet, vil den utvilsomt endre mange funksjoner i kroppen din. Derfor kan det å prøve å optimalisere NAD-blodnivåene være gunstig for vår generelle helse og velvære.

Mitokondriene, cellens hjerte, kan ikke fungere optimalt uten NAD. Cellens kapasitet til å produsere ATP (energi) blir deretter kompromittert. Det er viktig å ha sunne mitokondrier som produserer ATP (energi), noe som gjør at man kan oppnå mer i løpet av dagen. NAD -nivået i cellene våre tappes med alderen, og tallrike studier tyder på at tap av NAD kan fungere som en potent utløser for et bredt spekter av sykdommer, som hjertesykdom, demens og metabolske problemer som fedme og diabetes. For å støtte optimal helse når vi blir eldre, kan NAD-forløpere i form av tilskudd, øke mengden av dette ko-enzymet i blodet og cellene.

Hva er Nicotinamide Riboside?

Nikotinamid Ribosid er en alternativ form for vitamin B3. Det kan beskytte hjerneceller og redusere risikoen for hjertesykdom. Nikotinamid Ribosid - også kalt Niagen - har som mål å reversere tegn på aldring fra innsiden av kroppen din motsetning til andre anti-aldringsprodukter. Som nevnt tidligere, i kroppen omdannes Nikotinamid-Ribosid til NAD+, et hjelpemolekyl som finnes inne i hver av cellene dine og støtter mange aspekter av sunn aldring. Nikotinamid-Ribosidtilskudd – som Niagen – har raskt blitt populære fordi de ser ut til å være spesielt effektive til å øke NAD+-nivåene. Studier viser at Nikotinamid-Ribosid (NR) øker NAD+-nivået i blodet med opptil 2,7 ganger. Dessuten er det lettere for kroppen din å nyttiggjøre NR enn andre NAD+-forløpere. Kjøp potent Nikotinamid Ribosid her.

 

“Vi rapporterer at nivået av NAD+ i blodet kan stige så mye som 2,7 ganger med en enkelt oral dose av NR i en pilotstudie av ett individ”

 

Mens noen studier har vist lovende resultater når det gjelder NAD+ og helsefordeler, er det også forskning som er mindre overbevisende eller motsier disse resultatene. Det er ikke enighet blant eksperter om den nøyaktige rollen NAD+ spiller som kosttilskudd. En ting som er veldig spennende er forskningen fra Klinisk Institutt 1 (Universitetet i Bergen). De mener de kan ha funnet en nøkkel til behandling av Parkinsons pasienter med å øke nivået av NAD+ gjennom forløperen NR. De holder på i disse dager med et fase-II studie for å undersøke rollen til NAD+ i behandling av Parkinsons.  

 

6 matvarer som kan booste NAD+ naturlig

Det hjelper på å få i seg NAD+ forløpere fra naturlige matvarer. Dette vil booste dine NAD+ nivåer naturlig. Her har vi samlet et liten liste med mat som inneholder dette;

  1. Fisk er en utmerket kilde til Niacin og Tryptofan (konverteres til NAD i kroppen). Tunfisk, ansjos og laks er eksepsjonelt høy i Niacin.
  2. Meierimelk er ikke spesielt høy i niacin generelt, men den inneholder Nikotinamid Ribosid (NR), en form for Niacin som er en viktig NAD+-forløper. Meierimelk og avledede produkter er blant de få kildene til NAD+ rik mat i form av NR.
  3. Svinekjøtt er en rik kilde til niacin og eller tryptofan. Generelt, velg magrere kutt for å få mest mulig niacin per porsjon.
  4. Storfekjøtt er blant de rikeste kildene til niacin i kosten.
  5. Kalkun er en god kilde til Niacin og Tryptofan, som begge er forløpere til NAD+. Faktisk er Tryptofaninnholdet i kalkun kjent for å være årsaken til søvnighet kort tid etter kalkunmiddagen på Thanksgiving. I tillegg til å være en forløper for NAD+, brukes den også til å produsere Serotonin og Melatonin – to hormoner som er nødvendige for søvn.
  6. Hele korn, som fullkorn hvete og brun ris, er høy i niacin. Niacin i korn finnes i det ytre skallet av korn - den delen som fjernes med bearbeiding for å lage hvitt mel og hvit ris.

 

Oppsummering

Om det er nok å spise disse matvarene i den daglige dietten for å øke nivået av NAD+ i kroppen er vanskelig å fastslå. Det kan derfor være lurt å vurdere et kosttilskudd i form av en NAD+ forløper som Nicotinamid Riboside (NR). Doseringen som anbefales for NR er mellom 100mg og 300mg daglig. Det er helt fornuftig å starte med 100mg og vurdere resultatene deretter. Det viktigste er at du får tak i potent NR levert av en kvalitetsprodusent. Vi anbefaler NAD+ Cell Formula fra Närokällan

 

Vi setter pris på hvis du følger oss på Facebook og Instagram. Da får du varsel hver gang vi kommer med et godt tilbud eller en ny artikkel om aktuelle kosttilskudd.

Relaterte blogginnlegg:

 7 måter du kan optimalisere ditt testosteronnivå naturlig

Kan Fenugreek øke testosteronnivået i menn? Vi undersøker flere påstander om planten!

Kilder

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27721479/

https://no.iherb.com/blog/nad-nmn-aging-benefits/1640

https://www.longevitycollective.com/boosting-nad/foods-rich-in-nad

https://www.elysiumhealth.com/blogs/aging101/what-is-nad-and-why-is-it-important

https://www.healthline.com/nutrition/nicotinamide-riboside#what-it-is

https://www.lifeextensioneurope.com/partners/nad-cell-formula-100-mg-eu

https://www.uib.no/med/152218/kan-ha-funnet-en-n%C3%B8kkel-til-behandling-av-pasienter-med-parkinsons-sykdom

Tilbake til bloggen