Kan Fenugreek øke testosteronnivået i menn? Vi undersøker flere påstander om planten!

Kan Fenugreek øke testosteronnivået i menn? Vi undersøker flere påstander om planten!

Fenugreek (Trigonella foenum-graecum på latin) er en plante som har blitt konsumert som en alternativ medisin og som en ingrediens i Indiske matretter i flere århundrer. I Norge selges ofte urten under navnet "Bukkehornekstrakt". Det er i hovedsak frøet som konsumeres og det er vanlig å innta den i kapsel eller pulverform, enten som ekstrakt av frøet eller hele frøet i pulverform. Det er mange påstander om fordelene av inntaket og blant dem er økt testosteronnivå hos menn, optimalisering av blodsukkernivåer, bekjempelse av inflammasjon, senke kolesterol, forbedret libido, og sunt hår. Vi skal i dette innlegget ta en kikk på påstandene og se hva evidensen sier.

Økt libido og testosteronnivå hos menn

En av de vanligste grunnene både menn og kvinner bruker Fenugreek er den påståtte effekt på testosteronet. Dette er heller ikke uten grunn. I en 8 ukers studie fra 2014 (linket i kildelisten) ble 60 friske menn delt opp i 2 grupper. 30 av dem fikk 300mg Fenugreek-ekstrakt 2 ganger daglig, de resterende 30 fikk placebopiller 2 ganger daglig. Resultatet var en betydelig økning i testosteronnivået hos menn kombinert med styrketrening. Deltakerne opplevde også en reduksjon i kroppsfett sammenlignet med en kontrollgruppe, uten noen reduksjon i muskelstyrke.

 

«Som konklusjon viste Fenu-FG-tilskudd lovende anabole og androgene effekter hos mannlige forsøkspersoner i løpet av 8 uker med motstandstreningsprogram i en dobbeltblind randomisert placebokontrollert studie uten alvorlige bivirkninger»

 

Når det kommer til libido ble det gjennomført en 6-ukers studie i 2011. 30 menn tok et supplement med 600 mg bukkehornkløverekstrakt - sammen med magnesium, sink og vitamin B6 - for å vurdere endringer i seksuell funksjon og libido. De fleste deltakerne rapporterte økt styrke og forbedret seksuell funksjon.  Her er det viktig å understreke at mer forskning kreves, men en mulig årsak til at Fenugreek kan forbedre libido er urtens evne til å senke blodkolesterolverdiene, noe som bedrer blodsirkulasjonen i kroppen, særlig til kjønnsorganene. Hvis du vil du teste potent Fenugreekfrø i kapselform, kan du bestille det enkelt hos www.totalmann.no.

Hvis du ikke har lest vårt blogginnlegg om å øke ditt testosteronnivå naturlig, anbefaler vi at du leser det også.

Kan senke kolesterol

Forskningen er begrenset her, men i en studie publisert i «Journal of Ethnopharmacology» i 2020, konkluderte forskerne med at;

«Bukkehornkløvertilskudd forbedret lipidparametre hos voksne. For å bekrefte disse resultatene er det imidlertid nødvendig med flere studier, spesielt blant hyperlipidemiske pasienter»

Studiet oppsummerer med at det er noen bevis som tyder på at bukkehornkløver kan senke kolesterol- og triglyseridnivåer i mennesker, men at det bevhøves mer forskning.

Blodsukker og diabetes

Fenugreek er populært blant diabetikere fordi urten har potensialet til å redusere blodsukkernivåer og forbedre glukosesensitiviteten. Personer med type 2-diabetes som tok 5 g bukkehornkløverfrøpulver to ganger daglig i 2 måneder, så en reduksjon i fastende blodsukkernivåer, magefett, kroppsmasseindeks og hemoglobin A1c, et mål på langsiktig blodsukkerkontroll, i ett studie publisert i 2019. Det høye fiberinnholdet i bukkehornkløverpulver eller frø kan også hjelpe med blodsukkerkontroll hos personer som ikke har diabetes.

Ifølge en studie fra 2016, erstattet forskere 10% av det raffinerte hvetemelet i boller og flatbrød med bukkehornkløverpulver. Dette reduserte blodsukkernivået dramatisk etter måltidet hos voksne uten diabetes. I en annen studie fant forskere i India at tilsetning av 100 gram avfettet bukkehornkløverfrøpulver til det daglige kostholdet til pasienter med insulinavhengig (type 1) diabetes reduserte deres fastende blodsukkernivå betydelig, forbedret glukosetoleransen og reduserte også totalt kolesterol, LDL, eller "dårlig" kolesterol og triglyserider.

Det er nok av evidens som understreker effekten på blodsukker og glukosetoleranse, men det er viktig å understreke at hvis du har diabetes bør du ikke stanse med dine medisiner, men heller vurdere Fenugreek som et supplement til dette.

Kan redusere inflammasjon

På grunn av det høye antioksidantinnholdet har bukkehornkløver et betydelig potensial som et antiinflammatorisk middel. I en studie gjennomført på mus fra 2012, fant de ut at det høye antioksidantflavonoidinnholdet i bukkehornkløverfrø bidrar til å redusere betennelse.

«basert på resultatene, konkluderte vi med at bukkehornkløverslim markant reduserer celletilstrømning, frigjøring av mediatorer og B-celleaktivering assosiert med leddgikt, og at bukkehornslim har derfor potensialet til å brukes som et antiartritisk middel.»

Disse resultatene baserer seg på rotter og mus, og er ikke nødvendigvis overførbart til mennesker, men understreker potensialet.

Reduserer hårtap (DHT-Blokker) og bidrar til sunnere hårvekst

Det blir sagt at Fenugreek er fantastisk for håret og det bidrar til tykkere hår og raskere vekst. I tillegg er det sagt at Fenugreek er en naturlig DHT-blokker. DHT (Dihydrotestosteron) er et androgent hormon som er en sterk bidragsyter til redusert levetid for hårsekkene og fører til arvelig hårtap hos menn (androgen alopesi). I en liten studie med 30 menn og 30 kvinner, oppdaget forskere at 82,9 % av deltakerne rapporterte forbedrede og merkbare endringer i hårvolum og tykkelse etter å ha tatt bukkehornkløver-kapsler to ganger daglig i seks måneder. Bedre motstand mot hårtap ble observert med 74,3 %. Det var ingen endringer i placebogruppen. I en annen studie oppdaget forskere at den flytende urteformen av bukkehornkløver ga hårveksteffekter som var sammenlignbare med minoksidil ved 2 % konsentrasjon. For øyeblikket mener forskere at bukkehornkløver stimulerer blodsirkulasjonen til hårsekkene og at steroidsaponinene samhandler med DHT-hormonet som hemmer håtveksten.

Oppsummert kan man si at det er evidens for at Fenugreek i kapsel form bidrar til bedre hårvekst og motstandsdyktighet mot hårafvall, men at flytende Feugreek er best for hårtap. Vi ser dog ingen grunn til at man skal bruke flytende Fenugreek istedenfor minoksidil når du bekjemper hårtap, men at Fenugreek i kapselform kan være et nyttig supplement til den daglige kosten.

Konklusjon

Etter å ha sett på resultatene fra studiene ser det ut som Fenugreek er «the real deal». Den har svake studier som bygger opp under påstandene om at urten bekjemper inflammasjon og høy kolestrol, men på de resterende punktene er det solide resultater. Ingen av resultatene er konkluderende, og understreker at mer forskning behøves for å kartlegge virkningen, men det er et stort potensial. Vi mener det er verdt å teste ut Fenugreek i kapsleform. Det er en forholdsvis billig urt å kjøpe og www.totalmann.no har en utmerket potent utgave av Fenugreek Seed fra Swanson. For 129 kr får du 90 kapsler som varer i 45 dager. Akkurat nå er det en rabatt på 30% hvis du kjøper 3 eller flere bokser. Da har du nok til å teste effekten over lengre tid og kan gjøre det opp din egen mening.

Vi setter pris på hvis du følger oss på Facebook og Instagram. Da får du varsel hver gang vi kommer med et godt tilbud eller en ny artikkel om aktuelle kosttilskudd.

Relaterte blogginnlegg: 7 måter du kan optimalisere ditt testosteronnivå naturlig

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6191980/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21312304/

https://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/trig_f-g/art1.htm

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119330855?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8344183/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26358163/

https://www.diabetes.co.uk/natural-therapies/fenugreek.html#:~:text=Of%20these%2C%20several%20clinical%20trials,levels%20and%20improving%20glucose%20tolerance.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691512003043

https://www.researchgate.net/publication/251923543_Fenugreekmicronutrients_Efficacy_of_a_food_supplement_against_hair_loss

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til bloggen